Nieuws

‘Pechgeneratie’ wil compensatie voor leenstelsel: ‘Heb 60.000 euro schuld’

Veel studenten die vijf jaar geleden aan een studie begonnen, hebben nu torenhoge schulden door het leenstelsel. Nu de meeste partijen willen dat de basisbeurs terugkomt, valt deze ‘pechgeneratie’ precies buiten de boot. Wat doet dat met je mentale gesteldheid?

De 24-jarige Frank Lemmers studeert Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Hij leent al jaren maximaal om zijn studie en studentenkamer te betalen. “Ik behoor tot de generatie pechstudenten die geen basisbeurs ontvangen”, vertelt hij aan EditieNL. Hij moet wel lenen, want zijn ouders kunnen de studie niet betalen.

60.000 euro schuld

Een bijbaantje heeft Frank niet. “Ik ben autistisch en moet mij volledig focussen op mijn studie. Inmiddels heb ik al een enorme schuld opgebouwd van 60.000 euro en ik voel me daar heel slecht bij.”

Het levert Frank veel stress op. “Juist door dat leenstelsel leg je jezelf veel druk op om zo snel mogelijk af te studeren, anders loopt de schuld op.” Ook piekert hij veel over zijn leven na zijn studie: “Ga ik wel snel een baan vinden? Wat betekent die schuld daarna voor mij?”

Frank vindt het oneerlijk dat zijn generatie onderdeel is geworden van een experiment, zoals hij het noemt. “Alleen omdat je in een bepaald jaar bent gaan studeren”, zegt hij. “Als ik een basisbeurs had gekregen, dan was mijn schuld in totaal veel minder hoog geweest.”

‘Mislukt experiment’

Hij is zeker niet de enige die met dit probleem zit: studenten demonstreren daarom vandaag op de Grote Markt in Groningen voor een goede nieuwe basisbeurs en compensatie van het leenstelsel. De komende dagen wordt ook actie gevoerd in Utrecht, Zwolle, Amsterdam, Nijmegen en Wageningen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is niet te spreken over het leenstelsel. “Het is een mislukt experiment en zadelt studenten op met een enorme schuld en mentale problemen”, zegt voorzitter Lyle Muns.

“Nu is een meerderheid van de partijen voor de afschaffing van het leenstelsel en bijna allemaal vinden ze dat deze pechgeneratie extra gecompenseerd moet worden als de basisbeurs terugkomt, maar in de partijprogramma’s is te zien dat daar weinig geld voor is gereserveerd: hele lage bedragen”, vervolgt Muns. “Deze studenten hebben door het leenstelsel tienduizenden euro’s schuld opgebouwd, beetje gek om ze dan af te kopen met een paar duizend euro.”

Vergelijken

Deze generatie studenten valt dus precies buiten de boot, en dat is geen fijne positie om te hebben. “Mensen zijn sociale wezens en vergelijken zich constant met anderen, vooral mensen die dichtbij ze staan”, zegt gedragseconoom Raymond Montizaan van Maastricht University.

Studenten vergelijken zich dus niet met studenten in Amerika die veel meer collegegeld moeten betalen, maar met bijvoorbeeld hun oudere broer of vriendin die wél recht hadden op een basisbeurs. “Als jij pech hebt en een ander heeft geluk, dan kunnen we dat maar moeilijk verkroppen. En dat kan mentale problemen als stress en somberheid veroorzaken.”

Montizaan deed onderzoek naar het effect op mensen die buiten de boot vielen bij de nieuwe pensioenwetgeving. Mannen die na 1950 geboren waren, kregen een lagere pensioenuitkering en moesten daardoor langer doorwerken. “Het was voor veel mannen moeilijk te verkroppen dat een collega of broer wel eerder mocht stoppen met werken”, vertelt de onderzoeker.

“Dit had veel invloed op mentale gesteldheid en werkinzet. Zo hadden zij een lagere baantevredenheid. En ook een verhoogde kans op depressie.” Het gaat er volgens Montizaan dan ook niet om hoe groot het financieel gewin of verlies is, maar meer om het idee dat mensen oneerlijk behandeld worden.

Bron: EditieNL